Gezond eten is niet alleen eten wat de natuur biedt maar vooral eten wat jij met jouw temperament goed kunt verteren. Je spijsvertering wordt namelijk voor een groot deel bepaald door je temperament. Dat wist Hippocrates 2500 jaar geleden al. Jou temperament bepaald voor een groot deel al je aanleg voor bepaalde aandoeningen. Zo zal iemand met veel lucht in zijn temperament niet snel overgewicht krijgen ondanks zijn consumeren van grote hoeveelheden voedsel. Bij deze types is de stofwisseling dusdanig snel, dat het lichaam amper kans krijgt om voedingsstoffen op te nemen. Een aarde type houdt van routine en regelmaat, weet graag waar hij aan toe is en heeft moeite met verandering. Zij hebben de aanleg voor spier en gewrichts klachten. wil je weten welk temperament je hebt? Vraag ernaar tijdens je consult of doe de temperament test uit mijn boek: Boek: Met voeding in je element.

Ook je leefstijl, leeftijd en aanwezigheid van aandoeningen, vereisen een afgestemd voedingspatroon. Ik help je inzicht te geven in je temperament en coach je naar een voor jouw lichaam gezond eetpatroon. Je zult merken dat daardoor je klachten snel verdwijnen.

Gewichtsbeheersing
Indien uw lichaamsgewicht hoger is dan het zou moeten zijn, is het waarschijnlijk dat u hiervan niet alleen hinder van gaat ondervinden maar dat u zelfs gezondheidsproblemen gaat krijgen. Het is daarom belangrijk om bewust te werken aan een gezond lichaamsgewicht. Dit kan alleen als u de juiste voedingsstoffen in voldoende mate binnen krijgt.

De oorzaak van overgewicht ligt beslist niet alleen in de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt. Ook in dit geval is het belangrijk om te zoeken naar de oorzaak waarom je lichaam vasthoudt. Je lichaam wil je namelijk beschermen. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat toxische stoffen die via de voeding binnen komen of door microörganismen worden geproduceerd de oorzaak zijn van je overgewicht. Ook emotionele oorzaken zijn aan te pakken mits je er voldoende voor gemotiveerd bent.

In mijn praktijk zie ik mensen die al menige pogingen ondernomen hebben om af te vallen en daar al heel wat energie en geld aan besteed hebben. Het zijn vaak mensen die zeggen: ‘van lucht kom ik al aan’. Na intake en testen bleken ze een stofwisselingsstoornis of voedingsintolerantie te hebben. Het volgen van ‘populaire’ diëten kan in zulke gevallen zelfs gevaarlijk zijn omdat de meeste diëten erg eenzijdig zijn samengesteld en/of essentiële voedingsstoffen missen die deze mensen juist nodig hebben.

Voedingsintolerantie
Een voedingsintolerantie is niet alleen ongemakkelijk maar kan ook grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is mogelijk dat je maagklachten of buikpijn krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of een combinatie ervan maar ook klachten die chronisch geworden zijn waarvan de link met voeding haast niet te leggen is, kunnen toch hun oorsprong hebben in je spijsvertering. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn

– vermoeidheid
– slecht slapen
– eczeem
– ziekte van Crohn
– spier- en gewrichtspijnen
– overgewicht
– niet zwanger kunnen worden (er zijn dan te veel afvalstoffen opgeslagen door de intolerantie)
– fibromyalgie
– allergieën
– hoofdpijn

Het zijn maar een paar voorbeelden. Als je klachten hebt waarvan je de oorzaak niet weet of daarover twijfelt, dan is het de moeite waard om contact met me op te nemen en met me te overleggen. Je krijgt van mij eerlijk advies of mijn aanpak voor jou zinvol is.

Als je bij mij in therapie komt, dan:
– krijg je inzicht in de oorzaak van je gezondheidsklachten, en
– pakken we je probleem gericht aan.

Zonder professionele behandeling is een voedingsintolerantie lastig te verhelpen. De meeste mensen doen dappere pogingen door de boosdoeners uit hun voedingspatroon te schrappen. Maar daarmee hef je niet de oorzaak op. Sterker nog, die oorzaak ligt vaak bij de spijsvertering zelf. Dat is een proces dat bij veel mensen tekort schiet. Om voeding in het lichaam op te nemen moet je lichaam alles wat je eet ‘afbreken’, met andere woorden: er hele kleine deeltjes van maken. Verloopt dat proces niet optimaal, dan ontstaat een wildgroei van bacteriën en schimmels in de darmen. Je lijf houdt steeds meer afvalstoffen vast. Als je dit probleem niet goed aanpakt, dan lijkt het alsof je gevoelig wordt voor steeds meer voedingsmiddelen. Als je die dan ook gaat vermijden, blijft er steeds minder over en het probleem wordt langzamerhand toch groter. Kies voor je lichaam en draai deze neerwaartse spiraal om. Dat doe je met de juiste therapie.